RKG - BAO

Start
Welkom
Actualiteit/activiteit
Didactische suggesties
Kleuter
Leerplan
mandaat
Nascholing
Opleiding

RKG -SO

Didactische suggesties

 

Thomas: voor wie in godsdienstonderwijs gelooft

 

Karrewiet, het info-programma van de VRT toonde onlangs een video over 'heilige boeken'. Wellicht goed materiaal voor de les.

Je vindt de video op http://www.ketnet.be/karrewietplus/heilige-boeken/uitzending
 

 

 

De dienst voor gezinspastoraal heeft op hun website een plaatsje vrij gemaakt met informatie over Bijbelverhalen voor kinderen. Je krijgt er uitleg bij en info over vormen van Bijbeldidactiek: Godly Play, Bibliodrama en Bijbelse symboolpanelen zijn methodieken om met Bijbelverhalen aan de slag te gaan. Ze zijn mogelijk vanaf jonge leeftijd.

Alle info op hun site: http://www.gezinspastoraal.be/876
 

 

De bron in Harelbeke heeft een lijst klaargemaakt met allerhande interessante kinderbijbels voor kleuters en voor kinderen.

Je kunt de lijst hier raadplegen.
 

 

 

 

De Beweging voor Kinderen zonder Papieren stelt voor:  Het Geheim Van  Youssef. Stripverhaal en educatief pakket rond kinderen zonder papieren. Youssef, Suzy, Jorg en Aldo spelen samen in een rockbandje. Ze mogen zelfs optreden op het schoolfeest! Maar wanneer de grote dag er is, komt Youssef niet opdagen. Zijn vrienden gaan naar hem op zoek. Hij lijkt spoorloos verdwenen. Ze komen in steeds vreemdere situaties terecht. Wanneer ze Youssef uiteindelijk terugvinden, blijkt dat hij een groot geheim met zich meedraagt…
Een spannend stripverhaal over kinderen zonder papieren. En over hoe het is om ‘illegaal’ in België te leven.
De strip maakt deel uit van een educatief pakket, bedoeld voor de derde graad lager onderwijs. De strip kan voor de hele klas in gedrukte vorm worden aangekocht, maar kan ook op de website of klassikaal gelezen worden.

Na het lezen van de strip kan met het educatief pakket gewerkt worden. Binnen vier thema’s wordt hier verder op de inhoud van de strip ingegaan.

·        Waarom migreren mensen?

·        Wat betekenen die ‘papieren’ nu juist?

·        Wat wil het concreet zeggen om zonder papieren in België te moeten leven?

·        En waarom komen zo veel mensen zonder papieren in de armoede terecht?

 Hapklaar lesmateriaal, teksten en spelletjes om in de klas mee aan de slag te gaan! Het educatief pakket, de strip en meer achtergrondinformatie zijn te downloaden op www.hetgeheimvanyoussef.be. U vindt er ook meer info over het bestellen van de strips.

 Het Geheim Van Youssef/ Een initiatief van de Beweging voor Kinderen zonder Papieren en Antwerps Minderhedencentrum de8 vzw/ Tekst: Dirk Nielandt/ Tekeningen en kleur: Sam Mampaey/ Educatief pakket: Jan Tilley/ Lay-out en vormgeving: Nance Buys/ Meer info op www.hetgeheimvanyoussef.be/ Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en Bond Zonder Naam vzw

 

De Bron heeft een koffer ontwikkeld om te werken rond Jodendom en rond Islam. Alle info op bijlage. Voorwaarden voor uitleen vind je op www.debron-har.be .

.Datbedoelik.nl is startpagina, zoekmachine en schoolsite in één. Deze gratis en reclamevrije website is opgezet om kinderen op een veilige manier wegwijs te maken op het internet. Niet door te werken met filters, maar met een unieke kindvriendelijke zoekmachine, die leerlingen helpt bij het zelfstandig vinden en interpreteren van de juiste informatie.

Wegens succes is Datbedoelik.nl nu uitgebreid met informatie voor alle Vlaamse scholen. Vlaamse leerkrachten, ouders en schoolkinderen die in groep 1 t/m 6 zitten kunnen voortaan ook gebruikmaken van Datbedoelik.nl. Zo is er al een koppeling naar bijna 2200 Vlaamse basisscholen. U komt eenvoudig in het Vlaamse gedeelte via de volgende link: www.datbedoelik.be

 

Eet aan mijn tafel. Voedsel en maaltijd in levensbeschouwelijk perspectief.
Deze in de kijker gaat dan ook over meer dan eten alleen. Wanneer bijvoorbeeld de thematiek van ‘brood’ behandeld wordt, staan wij niet alleen stil bij het fysieke product ‘brood’, maar veel meer bij de samenwerking die vereist is om een brood te maken, bij de symbolische waarde van brood als datgene van wat essentieel belang is in het leven van mensen, of bij Jezus als brood van leven.


klik op de foto voor de link.

 

Frans Hitchinson: De Islam binnen de katholieke godsdienstlessen in het basisonderwijs.

Dit cahier is bestemd als achtergronddocumentatie voor de godsdienstleerkrachten. Heel wat overeenkomsten en verschillen tussen het christendom en de islam worden hierin besproken. Deze kennis kan helpen om -zelfs op het niveau van het lager onderwijs- tot een (inter)religieuze communicatie te komen, die hopelijk leidt tot menselijke en godsdienstige groei van de leerlingen.

Je kunt het helemaal lezen op thomas
 

  bezoek aan andere gebedshuizen... sfeerbeelden
 
 

Het bisdom Hasselt heeft een handleiding samengesteld om creatief te bijbelen. Hoe breng je de bijbel aan en vooral welke werkvormen kun je gebruiken? Een 16-tal uitgewerkte tips komen aan bod. Je kan de handleiding downloaden in pdf-formaat via volgende link: http://www.kuleuven.be/thomas/images/pastoraal/catechese/gezin/bijbelenwebsite1.doc
 

In samenwerking met het Vives werkten Hendrik Cornilly en Piet Notebaert een 'spellencentrum' uit. Misschien kan 'monopolie' ook wel een hulp worden om leerlingen te doen nadenken over 'ethiek' (bij kopen en verkopen, economie,...). Info... https://www.vives.be/spellenarchief

VIVES Spellenarchief, Xaverianenstraat 10 8200 Brugge

+32 50 30 52 55

spellenarchief@vives.be


 

  Kinderen zijn op zoek naar levensvragen...  Misschien kan de volgende link je ook verder op weg helpen. http://www.wortelsenvleugels.nl/index.htm
 
Luc Maes, coördinator en inspecteur-adviseur van het bisdom Gent heeft een boek uitgegeven met als titel: 'Leven in al zijn volheid'. De bedoeling van het boek is de verworvenheden van de exegese toegankelijk te maken voor leerkrachten en andere mensen die regelmatig bijbelverhalen lezen en vertellen.
Het is een uitgave van 'de katholieke schoolgids'. Het kan besteld worden via telefoon 03/7763364 of via mail amedee.desmet@worldonline.be  en kost € 10 verzendingskosten inbegrepen.

 

De speelbijbel. Een zoektocht, avontuur en bijbelverhalen. Die cocktail krijgen leerlingen van 7 tot 12 aangereikt met de cd-rom ‘De speelbijbel’. Tijdens hun zoektocht naar een verloren dagboek leren de leerlingen de meest bekende bijbelverhalen kennen: De schepping, Abraham, Uittocht uit Egypte, Koning David, Jezus is geboren, Jezus en zijn leerlingen, Storm op het meer, De verloren zoon, De barmhartige Samaritaan enz. Ze lezen als een tekenfilm met spelletjes en interessante weetjes over de bijbelwereld. Op de website www.lannoo.be/downloads/  kan je door te klikken op het item ‘lesbrieven’ en in het volgend scherm de titel ‘Speelbijbel’ in te vullen,gemakkelijk lesbrieven downloaden als Word of PDF-document voor de derde graad lager onderwijs. ‘De speelbijbel’ - verkrijgbaar in de handel (29,95 euro) - uitg. Lannoo - Kasteelstraat 97 - 8700 Tielt - tel. 051 42 42 11 - fax 051 40 11 52 - lannoo@lannoo.be  - www.lannoo.be

  Je kunt heel wat ideeën opdoen bij de 'in de kijker' op Thomas... 

raadpleeg ook hun (klik op archief)